måndag 4 mars 2013

kompetensutveckling för lärare "web linked coaching" Bett2013

Bettmässan ger möjlighet att lyssna, nätverka och ta del av andras erfarenheter av och kring digitala verktyg i skola och undervisning på alla nivåer. Jag lyssnade med intresse på Improving the Teaching in Your School with web Linked Coaching.

Biträdande rektor John Rie från Foxborough School, en lågstadieskola, berättade om kompetensutveckling av lärare på skolan genom  coachning via nätet. Tekniken iris innebär att en lärare har en kamera monterad i klassrummet och en coach som sitter och ser och hör via en webben och coachar den undervisande läraren antigen i realtid eller efter genomförd lektion.



Det kan låta tveksamt för svenska öron men lärarna deltog frivilligt. De kunde också välja att filma sina lektioner för att sedan gå in och titta på sig själva och vad som hänt. Det är läraren som styr över vem som ser och om hen vill ha en coach i realtid. Det var aldrig rektor som coachade utan en utomstående konsult eller en kollega som läraren själv valt.

Resultatet efter ett år var att Foxborough School tog ett rejält kliv upp i rankningen både vad det gäller lärares prestationer och elevers resultat. Resultaten var också mycket positiva för lärarstuderande men det visade sig förbättra undervisningen för alla lärare som deltog i projektet.

Alla lärare ville inte bli filmade, åtminstone inte i början, men i och med att läraren själv har kontroll över vem eller vilka som kan se och vem som blir coach så dog det motståndet ut och i slutet av projektet var det lärarna själva som kom och begärde att få använda utrustningen som är portabel. Den installeras alltså inte permanent i ett klassrum.

Nyckelfaktorer för att projektet lyckades var att läraren själv får bestämma över sin situation, välja coach och att det gavs positiv återkoppling. Om du är intresserad av att veta mer kan du hitta information på http://www.irisconnect.co.uk

foto och montage: Henrika Florén


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar