fredag 8 mars 2013

Älskar att lära men hatar skolan!?

"Jag älskar att studera men hatar att gå i skolan. Det borde inte gå ihop, men tyvärr gör det det" twittrar en ung tjej. 

Skolan har inte lyckats döda lusten att lära men skolan upplevs uppenbarligen inte som en positiv plats för lärande och utveckling. Vi borde fråga oss; Vad är skolan huvudsyfte? Är det att förmedla kunskaper eller är det något annat? Skolan har andra syften, som demokratifostran och är ett nationellt projekt men hur ser det ut ut elevens perspektiv?

Den förändring som kommer som en följd av den digitala utvecklingen, sociala medier och blixtsnabb kommunikation har också förändrat vad elever och studenter förväntar sig och accepterar av sina lärare och av skolan.


Foto: Henrika Florén/ sir Ken Robinson

Redan 2010 pratade sir Ken Robinson i Ted Talks om att skolor dödar kreativiteten. I min värld är lärande en kreativ och lustfylld process. Det betyder inte att det inte innebär arbete. Men om utbildingssytemet trots alla vackra ord faktiskt lägger ett lock på kreativitet då är vi illa ute. Men kanske är vårt störst hopp barnen och ungdomarna som via webben har tillgång till många andra kanaler för kunskap och lärande. Om de flyttar sitt lärande ut på andra arenor kommer skolan som institution att tvingas följa efter. Frågan är bara hur lång tid kommer det ta? och hur stort måste glappet bli mellan det 'officiella' lärandet och det inofficiella?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar