måndag 18 februari 2013

MOOC = massive open online course

MOOC står för 'massive open online course'. Intressant nog får man ingen träff på Svenska wikipedia ännu.

MOOC har sitt ursprung i OER (open educational resources). Det är kurser som ges via webben med öppna lärresurser och har universitetsupplägg fast än kan man inte få högkolepoäng. Det som erbjuds är kunskap, inte formella meriter. Deltagandet i den här typen av kurser ökar lavinartat. Det visar på att det finns ett behov och sug efter kunskap. 

MOOC har två kännetecken; 1) inga formella meriter eller förkunskaper krävs och 2) det är gratis.

För alla som arbetar med utbildning eller bara är intresserade av att lära sig så, är MOOC det man ska hålla ögonen på. Utbildningsväsendet över hela världen befinner sig i omvälvning. Än så länge gäller det främst hur och var man inhämtar kunskap, men hur man examinerar kommer också att förändras.

Hur och var vi lär oss har redan ändrats men vi examinerar fortfarande på det gamla sättet, dvs efter en skola och utbildning anpassad för industrisamhället. En samhällsordning som vi redan lämnat bakom oss. Visst finns det industrier och tillverkning men dessa är inte längre organiserade som i det vi kallar industrisamhället.

Är du intresserad av en kurs? Gå då in på MOOC List. Om inte så föreslår jag ändå att du tittar bara för att få en uppfattning om vad som redan erbjuds och finns i form av MOOC-kurser, och då är vi bara i början.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar