onsdag 21 november 2012

Skolan måste digitaliseras snabbare

Intressant debattartikel i Dagens samhälle, från den den 30 oktober 2012. Debattartikeln Skolan måste digitaliseras snabbare handlar om att digitaliseringen av skolan går för långsamt framåt och därmed förlorar Sverige sin konkurrenskraft. It öppnar nya möjligheter för lärande och att inte utnyttja tekniken riskerar att bromsa elevernas utveckling. Dessutom kommer våra barns framtid präglas av IT.  Skolinspektionen slår fast att svenska skolor på många håll ger bristande förutsättningar för barn och ungdomar att tillägna sig digital kompetens. Artikeln listar fyra åtgärdspunkter som måste till såväl nationellt som lokalt;  
  1. "Gedigen digital kompetens" för elever, lärare, skolledare, lärarutbildare och beslutsfattare. 
  2. "Infrastruktur och tillgänglighet" med tillgänglighet och stor öppenhet när det gäller nät, digitala resurser och verktyg.  
  3. " Kompetensansvar för erfarenhetsutbyte". 
  4. "Dialog med forskare och utveckling kring IT-baserade undervisningsformer". It måste integreras i den dagliga verksamheten samt stödjas av forskning.
Författarna skriver att "Skolan måste bemästra tidens verktyg som ett led i varje elevs kunskaps- och livsutveckling." Artikeln avslutas med att konstatera att sociala medier ger nya, viktiga möjligheter. 

Internationella programkontoret identifierar också allmän IT-kunnande som en nyckelkompetens hos EU-medborgare i sitt projekt "Det livslånga lärandet". Även här identifieras sociala medier som viktiga för samarbete och utveckling.

Det är dags för skolan att digitaliseras snabbare men också att släppa sin skepsis vad gäller sociala medier. Vi behöver samarbete över lokala och nationella gränser och sociala medier är så mycket mer än facebook.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar