lördag 17 november 2012

Såld på nätet

Tillhör du dem som är tveksamma till att använda datorn och internet alltför mycket? Eller kastar du dig ut bland alla tjänster, appar, spel, forum, sociala tjänster och annat som finns där utan närmare eftertanke?

Fredrik Alverén är internetexpert och älskar internet med alla de fantastiska tjänster som finns där, men han har också börjat bli orolig. I sin bok Såld på nätet- Priset du betalar för gratis tar han upp att inget är egentligen gratis på nätet. Valutan vi betalar med för gratistjänster är i stället information. Information om oss själva - våra vanor, åsikter, var vi befinner oss, vad vi kan tänkas köpa för varor och tjänster. Det är en sort byteshandel; Gratistjänst mot information. Företagen känner oss väl. De behöver inte längre gissa vem som kan tänkas vara kund. De vet!

Vad får vi ut av det då?
Jo vi har hela världen en knapptryckning bort. Samtidigt som vi (ofrivilligt) lämnar ut information om oss själva och våra mönster på nätet får  vi tillgång till information på ett helt nytt sätt och det märks i världen, tänk till exempel på Wikileaks och den arabiska våren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar