fredag 12 oktober 2012

Personliga lärmiljöer

Efter ett långt uppehåll under sommar och terminens uppstart är bloggen igång igen. Här kan du läsa tips och tankar kring allt möjligt som kommer upp i samband med 1:1 miljö i utbildning.

Det pågår ett skifte inom all utbildning mot ett arbetssätt som är mer individanpassat. En resurs i detta är det som kallas personliga lärmiljörer eller på engelska Personal Learning Environments (PLE).

När de tekniska förutsättningarna finns, datorer till eleverna och väl fungerande internetuppkoppling, får både elever och lärare plötsligt helt nya möjligheter att ändra undervisningens och lärandets former.

Den här korta filmen "Welcome to my PLE" är gjord av en åk 7 elev i USA där hon beskriver hur hon arbetar just med en digital personlig lärmiljö och vad hon upplever som fördelar med den.


Hon använder gratisverktyget Symbaloo. (Det går också att betala för fler funktioner om man vill ha mer) Det är ett verktyg för att skapa sin egen startsida på nätet med bokmärken, RSS-flöden och sökfunktioner. I symbolerna och rutorna kan man stoppa in länkar  till exempel inom ett särskilt ämnesområde som man sen kan dela med andra. Det finns också en version som är anpassad för utbildning SymbalooEDU,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar